ANORMAL PSİKOLOJİ

İkigai Uygulama Rehberi: Senpai

Senpai kelime anlamı olarak akıl hocası anlamına gelmektedir. Japonlara göre başarılı olmak için bir ya da daha fazla akıl hocasına danışmak gereklidir. Ayrıca konfor alanının dışına çıkmak da gereklidir. Her gün aynı şeyleri tekrar edersek başarılı olamayız. Bir öğretiyi en iyi pratiğe dökme yolu konfor alanının dışına çıkaraktır. Ericcson’un da dediği gibi ”ihtiyatlı egzersizler” yani istikrarlı ve kaliteli geri bildirimlere ihtiyaç duyabiliriz.

Japonya’da her yeni mezuna alanında ilerlemek için bir senpaitahsis edilmektedir. Senpai patrondan ziyade bir akıl hocasıdır. Uzun yıllar çalıştığı alanı yeni mezunlara öğretmek amacıyla hareket eden senpai her yeni mezuna yani kohailere bildiklerini aktarır.  Senpai-kohai ilişkisi Japonya’nın teknolojik ve sanayi açıdan gelişiminde belirleyici bir etkendir. Peki ya sizin akıl hocanız kim? Mozart’a babası eşlik etmişti, Einstein’a ise göz doktoru olan Max Talmey eşlik etmişti. Bu bakış açısına göre insanlar bir deha olarak doğmazlar, sonradan olurlar. Bu yüzden kaç yaşında olursak olalım iyi bir akıl hocası seçerek bir dehaya dönüşebiliriz.

Japonya’da yeni mezunlar oldukça hazırlıksız olsalar da senpai’lerinin desteğiyle birinci sınıf uzmanlara dönüşebilirler. İyi bir akıl hocası konsantrasyonumuzu kaybetmememize yardımcı olurken, yaptığımız egzersizlerin her bir saatine kendimizi en iyi şekilde vermemize yardım eder. İster profesyonel olsun ister kişisel iyi bir senpai seçmek, şinkansen etkisi sayesinde hayatımız boyunca ders almamıza yardımcı olur. Ne de olsa hayat bir yolculuktur ve seyahate çıktıklarımız bize öğretecekleri açısından çok değerlidir. Senpai bir uzman, terapist, koç ya da danışman olabileceği gibi  aynı tutkuları paylaşan ve birbirimizi yönlendirebileceğimiz bir dostumuz da olabilir.

Size eşlik edecek birini bulana kadar kendinizin koçu da olabilirsiniz. Bu konuda yaratıcı yöntemler aşağıda işaretlenmiştir.

       Bilinçli bir egzersiz seansının gelişimi

  1. Hedefinizi belirleyin ve gözlemleyin
  2. Antrenman seansı
  3. Oto-geribildirim
  4. Hataları tespit edin ve düzeltin
  5. Seans boyunca hissettiğiniz kuşkuları not edin
  6. Sorularınızı ve elde ettiğiniz cevapları not edin

 

Referans: Garcia, H., & Miralles, F. (2019). Ikigai Uygulama Rehberi, İndigo Kitap, Esenler/İstanbul

Exit mobile version