Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/anormalp/domains/anormalpsikoloji.com/public_html/wp-config.php on line 89
İkigai Uygulama Rehberi: Aydınlığa Yazarak Ulaşmak - ANORMAL PSİKOLOJİ
İkigai Uygulama Rehberi: Aydınlığa Yazarak Ulaşmak

İkigai Uygulama Rehberi: Aydınlığa Yazarak Ulaşmak

Yazı yazmak bilinen en etkili terapi yöntemlerinden biridir. Japon psikoterapist Shoma Morita hastalarına duygularını gün aşırı kağıda dökmelerini tavsiye ederdi. Bilinçaltını yararsız yönlerinden arındırarak iyi bir yönde ilerlemeye yol açan yazı yazma eylemi içimizde saklı olanın dışarı çıkmasına fırsat tanır. Modern bilimler yazının sağlığımız üzerindeki olumlu etkisini kanıtlamıştır. Matthew Liebernan yaptığı bir deneyde, iki gruba ayırdığı deneklerinin beyinlerini sağlıklı taramasından geçirmek için, işlevsel manyetik rezonans görüntüleme imgelemi kullandı. Bu gruplar şöyleydi:

  • -Gün içinde hissettikleri tüm duyguları yazıya aktaranlar

-Bunu hiç yapmayanlar veya yalnızca kişisel olmayan şeyleri yazanlar

Birkaç günün sonunda, ilk gruba mensup bireylerde amigdala aktivitesi azalmaya başladı. Bu tepki sağlıklı bir psikolojinin ve düşük bir stresin göstergesidir. Bu çalışmanın da gösterdiği gibi, kişinin duygularının ifade bulması ve hayatını yazarak anlatmayı seçmesi, duygu yoğunluğunu yumuşatan amigdala aktivitesini düzene sokmaya yarar.

Yaşamsal bir seyir defteri

Bir günlük tutacak iseniz her gün aksatmadan yazmalısınız, üstelik çok da özenli olmanız gerekmiyor, basitçe ilerleyebilirsiniz.

-Rahatlayın ve aklınızdan ne geçiyorsa onu yazın.

-O gün başınıza gelen bir olayı veya yakın zamanda gerçekleştireceğiniz bir projeyi anlatın.

-Olumlu yönlere odaklanın.

Son olarak, hayatta başımıza her zaman iyi şeyler gelmez. Kötü tecrübelerimizden ders çıkarabiliriz. Kötü tecrübelerimizi not ederek neyi farklı yapsaydık böyle bir şey başıma gelmezdi sorusuna cevap bulabiliriz.

Beş dakikada günlük hazırlayın

Size ilham verecek bu egzersize ayıracağınız güzel bir defter seçin. Her gün yeni bir sayfaya başlayın. Üstteki kısma sabah uyandığınız an üç dakika yazın. Alttaki kısma ise yatmadan önce iki dakika yazın. İlk adım olarak gün içindeki heyecanlı veya önemli şeyleri yazabilirsini. Günün daha güzel geçmesi için ne yapabilirdimi için ise lafı uzatmayın. Kısa ve öz açıklama yapmak daha faydalı olacaktır. Ve günlüğünüz hazır… Mutlu haftalar!

 

Uzman Psikolog İlayda Tüter
Latest posts by Uzman Psikolog İlayda Tüter (see all)

Bir yanıt yazın